Nevenka Car-Rubinić

Nevenka Car-Rubinić, prof. (Kornić na Krku, 20. VIII. 1919. – Zagreb, 29. VI. 1996.), viša predavačica

Nevenka Car-Rubinić rođena je 1919. godine u Korniću na otoku Krku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1941. godine iz XX grupe predmeta (germanistike), te je položila stručni ispit za profesora srednjih škola.

Nakon diplomiranja radila je u raznim ustanovama i gimnazijama u Pisarovini i Glini, a kasnije je predavala engleski jezik u gimnazijama u Zagrebu. Duži period provela je na nenastavnim dužnostima u Uredu za informacije u Zagrebu i Direkciji za informacije u Beogradu, kao lektorica za englesku štampu, prevoditeljica i šefica vanjskog odsjeka. Radi stručnog usavršavanja boravila je u Manchesteru, a kasnije u Londonu gdje je kroz tri godine boravka polagala ispite na Fonetskom institutu. Po povratku u Zagreb izabrana je za lektoricu engleskog jezika na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S te dužnosti postavljena je 1962. godine za nastavnicu engleskog jezika na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, odakle je 1976. godine otišla u mirovinu u zvanju predavačice engleskog jezika. Istovremeno je organizirala i vodila nastavu engleskog jezika u tadašnjoj Visokoj upravnoj školi u Zagrebu. Akademske godine 1968/69. preuzela je u dopunskom radnom odnosu nastavu engleskog jezika na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je predavala za prve dvije godine studija od 1968. do 1971. godine.

Pored nastavnog rada bavila se i prevodilačkim radom uglavnom iz oblasti društveno-političkih znanosti tako da iz tog područja ima više objavljenih radova.

OSTALI IZVORI:

Ekonomski fakultet u Zagrebu (1980.), 60 godina Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Zagreb: Ekonomski fakultet, 330.

 

CITIRANJE:

Ekonomski fakultet - Zagreb (2023.), Leksikon Ekonomskog fakulteta – Zagreb: Nevenka Car-Rubinić, preuzeto [upisati datum preuzimanja] s https://sites.google.com/net.efzg.hr/lef/po%C4%8Detna/abecedarij/c/nevenka-car-rubini%C4%87