Romana Pezić

Romana Pezić

Romana Pezić, mag. univ. spec. (Zagreb, 12. X. 1976. -), predavač

Romana Pezić rođena je u Zagrebu. Nakon osnovne i srednje škole, studirala je na Filozofskom fakultetu i 2002. godine diplomirala engleski jezik i književnost te povijest umjetnosti.

Tijekom apsolventske godine počela je raditi u školi stranih jezika, gdje nastavlja raditi kao profesor engleskog jezika i nakon diplome. Istovremeno uz predavački rad, počinje se baviti i prevođenjem i 2005. godine imenovana je sudskim tumačem za engleski jezik za područje Županijskog suda u Zagrebu. Nakon nekoliko godina rada u školi stranih jezika, 2007. godine pokrenula je vlastitu tvrtku koja se bavila organizacijom tečajeva stranih jezika te prevođenjem za korporativne klijente, a uz prevođenje, bila je zadužena za organizaciju rada te vođenje i nadzor prevoditeljskih i projekata edukacije. Usavršila se u prevođenju tekstova iz područja bankarstva, osiguranja, financija, marketinga te farmaceutske industrije. Uz to, prevela je nekoliko knjiga istaknutih autora, kao što je biografija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame te knjiga bivše potpredsjednice hrvatske vlade Martine Dalić „Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma“.

Godine 2014. godine upisala je Specijalistički poslijediplomski studij konferencijskog prevođenja pri Sveučilište u Zagrebu, u suorganizaciji Sveučilišta i Europske komisije, i stekla titulu sveučilišne specijalistice konferencijskog prevođenja. Nakon višetjednog usavršavanja u Bruxellesu, 2018. godine položila je akreditacijski ispit za konferencijskog prevoditelja u institucijama Europske unije (Europski parlament, Komisija i Vijeće). Od tada povremeno radi kao konferencijski prevoditelj u Bruxellesu i Zagrebu.

Od 2016. godine radi na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao predavač poslovnog engleskog jezika. U ak. god. 2016./2017. primila je priznanje Ekonomskog fakulteta za izuzetne rezultate u izvođenju seminarske nastave na preddiplomskom, diplomskom, integriranom i stručnom studiju. Svoja iskustva prevođenja u multikulturnim okruženjima prenijela je u izlaganju „Painful cultural memory – transposing meaning in conference interpreting“ održanom u sklopu simpozija Bases and Commercialisation of Cultural Memory organiziranom na Ekonomskom fakultetu 2017. godine.

OSTALI IZVORI:

Pejić-Bach, M. (2020) Ekonomski fakultet: Romana Pezić [online]. Zagreb: Ekonomski fakultet. Dostupno na: https://www.efzg.unizg.hr/katedre-29721/poslovni-strani-jezici/clanovi-30472/romana-pezic-mag-univ-spec/42107 [20.7.2020.]

CITIRANJE:

EFZG (2020) Leksikon Ekonomskog fakulteta – Zagreb: Romana Pezić [online]. Zagreb: Ekonomski fakultet. Dostupno na: https://sites.google.com/d/1rL4oiNC38DU51zrio8Ic48i4mF1eZ2yN/p/1h3kFfzNrYPRcC9sMSsUp-g-fCz-vKInP/edit [upisati datum pristupanja]